Bliv klar til forår på altanen

Når foråret er på vej kan det gode altanliv starte op igen.
Få styr på forspiring, pottetyper, klimaforhold og plantevalg samt indretning med lækre og funktionelle altanmøbler.

Når temperaturen stiger, vågner jorden efter vinterens dvale. De første forårsblomster titter frem, og håbet om et lunt og solrigt forår breder sig.

Det er nu altanlivet for alvor starter.

Altanen skal have et forårstjek. Selvom man har gjort sig umage med at forberede planterne til vinteren, er der måske alligevel nogle, der ikke er overlevet. Døde planter smides på komposten, og de sidste frøstande fra de en- og flerårige planter klippes ned. Vinteren over har de visne toppe givet isolering til planten, men nu må de vige og give plads til de nye skud.

I de krukker og altankasser, hvor jorden er faldet meget sammen, skal der fyldes op med ekstra jord. Selvom du i efteråret har forberedt dine krukker og kasser med forårsløg kan du sagtens fylde op med jord nu. Løgene skal nok finde vej.

Brug bæredygtig jord
Der findes mange slags jord i butikkerne, og de fleste er helt eller delvist baseret på sphagnum. Sphagnum er en lille mosplante, der vokser i højmoser, og som danner basis for de mange spagnumprodukter.
Sphagnum er en knap ressource, der udvindes i tørve- og højmoser, som er meget sarte naturtyper. Når sphagnum udvindes efterlades ørkenlignende områder, der er mange tusind år om at genopbygge. En meter sphagnum er 1.000 år om at genetablere sig, og længe inden det sker, er området tilgroet med invasive arter som pil og birk. Det er en god idé, at købe jordprodukter der kun indeholder lidt eller slet intet sphagnum. TagTomat bruger jordprodukter fra Champost, som er blandingsprodukter med spagnum og komposteret hestemøg.

Forspiring af urter og grøntsager

Hvis du vil dyrke urter og grøntsager kan du allerede nu gå i gang med at forspire de første planter inden for. Chili skal sås i februar, så planten kan nå at udvikle sig, sætte frugter og modne dem inden efteråret. Persille og timian er ligeledes længe om at spire, og kan med fordel sås i det tidlige forår.

Link til blogindlæg og videoguide