Kartoffel - Dyrkningsbeskrivelse

grøntsager
pasningsvejledning

#1

Forspiring: Medio februar – april.

Læggetidspunkt: Medio marts - maj.

Sådybde: 4-6 cm.

Rækkeafstand - friland: 40 cm.

Planteafstand - friland: 20-30 cm.

Rækkeafstand - plantekasse: 10 cm.

Planteafstand - plantekasse: 2-3 planter pr. række.

Sådan gør du: Kartoflen kan lægges som den første afgrøde i haven helt fra marts måned, eller du kan vente til starten af maj.
Du kan forspire kartoflerne ved at lægge dem i æggebakker i et lokale med stuetemperatur i ca. 3 uger. Når kartoflerne er spiret, skal de lægges i jorden. Kartofler skal lægges dybt. Grav et hul på 15 cm, og læg kartoflen i hullet. Vær forsigtig, og pas på, at de sprøde spirer ikke knækker af, når du håndterer kartoflerne. Hvis du har kompost til rådighed, er det en god idé at putte en skovlfuld kompostjord ned i hullet sammen med kartoflen. Fyld herefter hullet med almindelig havejord, og vand rækken med kartofler.

Pasning: Kartoffelplanterne bliver relativt høje og fyldige, men kræver ingen støtte, da de er robuste nok til at kunne stå og svaje i vinden uden at knække.
Kartofler har moderat vandbehov, og skal kun vandes i tørre somre. Du skal løbende luge, og kartoffelplanten skal hyppes omkring tre gange på en sæson. At hyppe en kartoffel betyder at skrabe jord op omkring kartoffelplanterne, så der dannes en jordvold. Du kan bruge et hyppejern, hakkejern eller dine hænder. Hypning kan øge udbyttet af kartofler, forhindre at kartoflerne får sol, bliver grønne og danner det giftige stof solanin, og det kan forhindre kartoffelskimmel.

Høst: Kartofler kan som hovedregel høstes, når planten har blomstret og udviklet bær (bærrene ligner lidt grønne tomater, men er giftige). Du kan også vente med at høste, til planten er visnet ned. Når du høster, er det nemmeste at bruge en greb. Placer den ved siden af planten, træd den ned i jorden, og vip herefter jorden op. Så kan du bagefter nemt grave kartoflerne op med hænderne.

Link til køb i webshoppen: https://www.tagtomat.dk/produkt-kategori/fro/