Airlayering - stiklinger af træer


Du kan lave stiklinger af træer eller trælignende planter vha. airlayering. Det kan f.eks. være en gummifigen (Ficus elastica), en violinfigen (Ficus lyrata) eller en kroton (Croton), en stumrør (Dieffenbachia) eller et drageblodstræ (Dracaena).

Hvis du har et træ, som trænger til at blive beskåret, fordi det fylder for meget i dit hjem eller fordi det er blevet ranglet, kan du ved brug af den her metode, lave stiklinger af det du klipper af, så det afklippede materiale ikke går til spilde.

Det er lidt omstændigt og kan godt være vanskeligt, så læs vejledningen godt igennem, inden du starter, så du ved, hvad du skal gøre. Det kan også være rart at have en ekstra hånd, når du skal binde plastikposen omkring din gren, så det kan være en god ide, at alliere dig med en god ven.

Du skal bruge: En plante med stamme, en skarp kniv, en skål med vand, mos, kanel eller honning, en opklippet plastikpose, snor.

Hastighed: Vores erfaring er at det tager ca. 4-6 måneder fra du laver stiklingerne, til du kan plante dem ud. Vi har set de første tegn på rødder efter ca. 1-2 måneder.

Sådan gør du:

  1. Vand gerne din plante dagen inden, du starter, så den er frisk.

  2. Sørg for at din kniv er ren.

  3. Væd mosset i en skål med lunken vand.

  4. Klip din plasticpose op i et stykke som er ca. 10x15 cm.

  5. Find den gren (eller grene), som du vil lave stiklinger af. Husk, at grenen skal fjernes til sidst, så overvej, hvilke grene der bedst kan fjernes, uden at ødelægge det overordnede udtryk på moderplanten. Grenen må ikke være tyndere end en blyant.

  6. Find stedet, hvor du vil skære. Det skal være 30-60 cm fra toppen af grenen, og under en node (noden er et botanisk udtryk for, hvor et blad vokser ud fra stænglen). Stiklingen må helst ikke være større, da det sikrer at det nye rodnet kan levere nok vand og næringsstoffer til den nye plante.

  7. Fjern bladene umiddelbart over dit snitsted. Grenen skal på et tidspunkt plantes, så de nederste blade på grenen vil alligevel skulle klippes af på det tidspunkt. Ved at gøre det nu, har din plante tid til at lukke såret og sikre sig mod bakterier.

  8. Nu skal der skæres. Det kan gøres på 2 måder. Hvis din stamme har almindelig bark, som f.eks. en gummifigen, kan begge metoder bruges. Hvis din stamme er tyndere, mere fleksibel eller det ligner, at den har striber på tværs (Dracaena eller Dieffenbachia) springer du næste punkt over, og går videre til nr. 11.

  9. Metode 1: Du skal fjerne 3-5 cm bark hele vejen rundt om grenen. Skær først et snit hele vejen rundt om grenen. Pas på ikke at skære for dybt, det er kun barken, der skal fjernes. Skær endnu et snit, 3-5 cm under snittet du lige har lavet. Mellem de to snit skærer du et snit fra den ene ring til den anden.

  1. Fjern barken. Brug knivspidsen til at hjælpe med at løfte barken. Hvis du ikke har skåret dybt nok i første forsøg skal du skære lidt mere, så du får barken skåret helt frit.

  1. Metode 2: Skær skråt ind i din gren eller stamme. Snittet skal gå skråt opad, og skal være ca. 3-5 cm langt – men ikke mere end halvvejs ind i grenen! Hvis du skærer mere end halvvejs ind i grenen risikerer du, at den brækker.

  2. Åben grenen, men pas endelig på ikke at knække den.

  3. Kom kanel eller honning på dit afbarkede stykke/i snittet. Kanel og honning har begge antibakterielle egenskaber og hjælper altså til at dit projekt lykkes (hvis du ikke har kanel eller honning, springer du bare videre til næste punkt).

  4. Tag dit mos, giv det et klem, så det er fugtigt og ikke vådt.

  5. Læg en håndfuld mos omkring dit afbarkede stykke. Hvis du har lavet et snit, lægger du en smule mos ind i snittet – men pas endelig på ikke at knække grenen – og læg derefter en lille håndfuld mos omkring grenen.

  1. Hold mosset fast med den ene hånd, og fold plastikstykket omkring mosset med den anden hånd.

  2. Bind en snor omkring plastikstykket i hver ende, så mosset er indkapslet i plastik.
    I træer løber vand og næringsstoffer gennem barken, og ikke gennem veddet (midten af grenen), så ved at fjerne barken hele vejen rundt om grenen, har du afskåret grenen fra at få næring, hvorfra det normalt henter næring. Mosset sørger for at grenen kan hente vand og næring fra andre steder end moderplanten, og provokerer rodvækst, hvor du har skåret.

  1. Over de næste par måneder skal du holde øje med at mosset forbliver fugtigt. Hvis det tørrer ud, er der ikke vand og næring til din stikling, og de rødder, der allerede er kommet, tørrer ud. Du tjekker ved at binde den øverste knude op, og hvis det ikke er fugtig, forstøver du vand udover mosset, så det igen bliver fugtigt. Bind igen toppen af plastikken sammen, så mosset har de bedste betingelser for at holde på fugten.

  2. Det tager højest sandsynligt minimum 1 måned før du kan se de første små, spæde rødder og ca. 6 måneder før stiklingen har udviklet nok rødder til at kunne skæres fri. Du skal være meget forsigtig når du tjekker rødderne, for de er skrøbelige.

  3. Når der er en lille håndfuld rødder, er du klar til at skære stiklingen fra moderplanten, og plante den over i sin egen potte.

  4. Skær stiklingen af under mosset. Det kan være en ide, at binde plastikken omkring mosset igen, så du ikke ved en fejl kommer til at beskadige rødderne, når du skærer stiklingen af.

  5. Plant stiklingen over i sin egen potte. Fjern plastikken, og plant både mos og rødder under jorden. Sørg for at der er hul i potten eller lav et godt dræn, så du ikke ved en fejl kommer til at overvande stiklingen senere. Placer potten et lyst sted, men ikke i direkte sollys.