Stængelformering af hængeplanter


Stængelformering er nok den nemmeste måde at formere planter på. Det er et rigtig godt sted at starte, hvis du aldrig har leget med stiklinger før, fordi det går hurtigt, og du kan følge med i udviklingen, hvis du vælger at gøre det med vand.

Succesraten er ikke 100%, så sørg for at lave en flere, nu du er i gang.

Den her metode fungerer på bl.a: guldranker (Epipremnum), hjertephilodendron (Philodendron scandens), Swiss Cheese monstera (Monstera obliqua), fingerphilodendron (Monstera deliciosa), og fiskeben (Marantha tricolor)

Du skal bruge: en plante, en saks eller kniv, et glas med vand eller en potte og jord (sørg for at der er hul i bunden af potten eller anden form for dræn).

Hastighed: Vores erfaring er, at det tager cirka 3-4 uger fra du laver stiklingerne til du kan plante dem over i en potte.

Sådan gør du:

  1. Sørg for at din moderplante er sund, og gerne vandet dagen i forvejen.
  1. Klip eller skær et stykke stængel af. Nodien er det vigtigste at få med, fordi det er herfra rødderne udgår. En nodie er det botaniske udtryk for punktet hvor bladstilken hæfter på stænglen. Måske har din plante allerede luftrødder eller brune knopper på stænglen. Det er begyndelsen til luftrødder og de udgår fra nodien. Det er helt normalt at hængeplanter begynder at udvikle luftrødder og er bare et udtryk for at din plante det godt.
    Der er mest væksthormon i de nyeste dele af planten, så succesraten er størst, hvis du tager de nyeste skud. Men hvis du har en plante, der er for stor, kan du sagtens forsøge at lave stiklinger af nogle af de ældre led – det værste der kan ske, er at det ikke lykkedes, men så har du forsøgt og er blevet klogere.

  1. Sæt stiklingen i vand eller i jord. Sørg for at nodien er dækket af vand eller jord.
    Det ene er ikke bedre end det andet, men det er sjovt at kunne følge med i udviklingen af rødder, hvis du har dem i et gennemsigtigt glas. Rødder er hvide eller lysebrune og nogen synes de kan se lidt ulækre ud. Vi bruger almindelige reagensglas i vores Stiklingestationer.

  1. Hvis du har lavet din stikling i vand, kan du plante den over i en potte med jord, når der er kommet rødder. Den er klar til at blive plantet over, når der er min. 2 rødder på 3-5 cm. Planten skal gerne stå et sted uden direkte sollys, men lyst, så den får de bedste betingelser for at sætte rødder, og vokse sig stor og stærk.

Hvis du har lyst til at eksperimentere lidt – eller bare er doven – kan du lade nogle af dine stiklinger stå i vand, og se, hvordan de udvikler sig i forhold til dem i jord. Stiklingerne kan sagtens vokse og leve i vand, men de bliver bare mindre, end hvis de vokser i jord.