Bladformering af sukkulenter


Sukkulenter er herlige, fordi de ikke kræver meget pleje og så kan de formere sig selv kun ved et blad!
Den her metode er god til Sedum, Crassula, Echeveria, Kalanchoe. Vi har i den her guide gjort det med en Crassula ovata ’Gollum’ og en Echiveria elegans ’Blue’.
Succesraten er ikke 100%, så lav en god håndfuld nu du er i gang.

Du skal bruge: En sukkulent, evt. en kniv, et stykke køkkenrulle eller andet tørt materiale, du kan lægge stiklingerne på, en potte med hul i bunden eller anden form for dræn, jord.

Hastighed: Vores erfaring er, at det tager ca. 5-6 måneder fra du laver stiklingerne, til du kan plante dem over i en større potte. Det kræver altså en god portion tålmodighed at formere sukkulenter.

Sådan gør du:

  1. Vand gerne sukkulenten dagen før, så den er frisk.

  2. Knib/knæk/skær et blad af, så tæt på stænglen, som muligt. Det er fra enden af bladet, rødderne udvikler sig, så det er vigtigt, at man har så meget af bladet med som muligt.

  3. Lad bladet danne kallus over såret. Kallus er det botaniske udtryk for at en plante lukker et hul eller et sår. Lad dit blad ligge på et stykke tørt køkkenrulle eller på en anden ren overflade et lyst sted, men ikke i direkte sollys.

  4. Vent i 3-4 dage. Kallusdannelsen tager min. 3 dage.

  5. Når såret er lukket eller hærdet, er bladet klar til at blive plantet. Fyld en potte med jord, og stik bladene ned i jorden, så langt at de kan stå selv. Stil potten et varmt, lyst sted, og sørg nu for at holde jorden fugtig, men aldrig våd. Du kan bruge en forstøver til at holde jorden fugtig. Vi forstøver jorden 1-2 gange om ugen.

  6. Vent. Efter et par uger eller måneder, afhængig af årstiden, vil planten have sat rødder. Hvis du ikke har stukket bladet ned i jorden, vil du på nuværende tidspunkt kunne se de første spæde rødder.

  7. Vent mere. Herefter vil du se starten på små babyplanter. Det oprindelige blad fungerer som næringsreserve, så den skal du lade være lidt endnu.

  8. Når babyplanterne er store nok (2-5 cm høje), kan du plante dem over i hver deres potte. Brug en ske til at grave dem op og flyt dem forsigtigt. Det oprindelige blad skal flyttes med, for det fungerer stadig som næringsreserve. Sørg stadig for at holde jorden fugtig, men ikke våd.

  9. Efter ca. 6 måneder vil det oprindelige blad enten falde af eller visne, og du kan roligt fjerne den.