Blå østershatte i monotub

En lille opdatering på mit forsøg med at dyrke blå østershatte i monotub.

Substratet består af halm, og er blandet op med mycelium dyrket i kaffegrums.

Jeg har her for et par dage siden skiftet til microporetape over ventilations hullerne, efter at halmen er blevet helt dækket. (Hullerne har indtil nu været dækket med almindelig tape for at holde på fugten)
Samtidig med at det er flyttet til et rum med mere naturligt lys.

Jeg har kun haft forstøvet med vand en enkelt gang indtil videre, og er i tvivl om det overhovedet var nødvendigt endnu.

Nu venter jeg bare spændt på at de første svampe skal begynde at titte frem. :crossed_fingers:

Kom endelig med bud på optimering!

2 Synes om

Så er de første begyndt at komme frem. Ser ud til at der kommer en fin mængde. Der er blevet tilført ekstra fugt nu her.

1 Synes om

Hej @MWS0704

Dejligt at du har lyst til at kaste dig ud i at dyrke dine egne spisesvampe. Jeg kan mærke din begejstring helt her over på Fyn. - først , der skal nok komme høstklar Østershatte ud af dit svampegro. nu skriver jeg noget som du sikkert nok ved, Monotube er ikke særlig velegnet til Østershatdyrkning, metoden bruges ofte til produktion af psykedeliske svampe. En stor del af de svampe der er under udvikling forventer jeg ikke udviklere sig til høstklare svampe, der ser ikke ud til at være tilstrækkelig med vækstsubstrat til dem alle.
Husk at være flittig med vandforstøveren, især nu hvor der skal “luftes godt ud” i boxen, der skal nyt ilt til flere gange dagligt for at østershattene kan udvilke sig bedst muligt.
Vi vil gerne se flere foto og følge med i processen .
Mvh. Bendt :mushroom:

1 Synes om

Hvorfor er det at en monotube ikke er egnet til østershatte? Det ser da ellers ud til at det er en nem håndterlig teknik.

Hej @Allan77
Tak for dit spørgsmål . . . det er den også . . . men . . .
Hvis vi siger at en monotube er en plastbox på måske 50 til 80 liter med aftenligt låg kan man jo fint dyrke østershatte i den, hvis det er det man har at dyrke i, men under dyrkning trives østershat-mycelium bedre i “dyrkningspose” hvor myceliet er overfladebeskyttet mod forandringer i luftfugtigheden, i en monotube er der en stor overflade som er vil være udsat for udsving i luftfugtigheden, og det bryder de sig ikke om. Østershatte sætter også gerne deres “frugt-legemer” i klaser, “klynger”, “buketter”
Overskriften er: Blå østershatte i monotube, måske du på YouTube har set en gut der dyrker kejserhat og Blå østershatte i “åbne plastboxe”, og her ses problematikken, vi ser det er muligt men udbyttemæssigt er det ikke en gevinst.
Jeg vedhæfter et foto fra min have, her er en “svampeseng” med østershatte, den er fremkommet ved at genbruge brugte svampeblokken, selv om at myceliet er samlet i blokkene så kommer svampene i små uens klaser, og bredt.
I produktionen hvor der dyrkes Østershatte er det en fordel hvis svampene kommer i så store klaser som muligt, og bruger så lille et areal som muligt, ( dækningsbidrag pr M2) det vil ikke være rentabelt at dyrke i “monotube”

Ønsker jer alle Godt Nytår - god høst :mushroom: - Håber vi ses til en workshop en gang
Mvh. Bendt :mushroom:

1 Synes om

Hej Bendt

Tak for svar. Jeg skal til at starte med skynde mig at erkende at jeg er total novice ud i svampe dyrkningens kunst og er ved at prøve at sætte mig ind i sagerne og er sprit ny i dette forum.

Alligevel tænker jeg, at det problem du beskriver med klaser, vel kunne løses ved at overdække mediet med fx plastik og så lave de samme huller som man ville lave i en pose, således at man blot dyrkede i en flad pose. Med de fordele monotuben har med et nemt kontrollerbart miljø.

1 Synes om

Hej @Allan77

ja det er afgjort en mulighed, og så længe vi som hobby dyrker syntes at det er sjovt at lege med og udvikle på, og faktisk i løbet af en måneds tid kan få et udbytte ud af, så er er det da bare at lege løs. Det gode ved østershatte er jo at vi alle kan dyrke “mad” om vi bor på landet, eller kun har adgang til bagtrappe eller cykelkælder eller en plastbox under skrivebordet, så er det muligt.

Der er ikke kun en opskrift, kikker vi på de pro dyrker vi har i DK så har de alle været gennem en læringsproces, og har alle forsøgt utallige muligheder for at optimerer deres produktion, i det store hele ender det ud med at deres produktion ligner hinanden, . . . ja der er forskelle men det skyldes mest de fysiske rammer de har til rådighed, og den historie de vil fortælle om netop deres produkt.

Dejligt med interesse her i forum . . . godt nytår
mvh. Bendt

1 Synes om