Hvilke substrater til hvilke svampe?

Hej,

Jeg er fuldstændig ny indenfor svampedyrkning og har fået 4 slags mycelium samt nogle dyveler i julegave og vil meget gerne igang. Jeg kæmper dog lidt med at finde dyrkningsvejledninger for andet end østershatte herinde og har brug for hjælp til, hvilke substrater er bedst til følgende svampe:

Lions mane
Nameko-skælhat
Kejserhat

Den sidste slags mycelium jeg har, er sommerøstershat, som jeg tænker at dyrke på stubbe med dyvelerne. Her har jeg fundet en vejledning, men er lidt i tvivl om, om jeg skal gå igang nu, eller vente til foråret? Stammen skal jo f.eks. tørre i 1-3 måneder (indenfor eller udenfor?). Kan jeg starte med podningen indenfor, og så sætte stammen ud når det bliver frostfrit?

Jeg drikker en del kaffe, bor i en skov, skærer selv brænde op, bruger træpiller til fyret og har 5 min til et savværk, så det burde være relativt let at få adgang til de optimale substrater til hver svamp. Jeg håber i kan hjælpe, jeg glæder mig til at komme igang!

Mvh.

Kia

Hej @Kia
Jeg fornemmer at julenissen har bragt dig ud i svampeverden, og det er nok ikke uden grund når du nu bor ude i en skov :green_heart:
Jeg heder Bendt og leger selv lidt med svampe-dyrkning i min fritid, jeg vil gerne prøve at hjælpe dig ud fra den erfaring jeg har samlet.
Du har flere udfordringer her, og flere varianter af svampe, for at mit skriv ikke skal komme til at fylde en “roman” er du velkommen til at give mig et ring, så kan vi tage den online. :+1:
Men lidt svar komme dog her : Dine sommerøstershat kan du fint sætte igang på dyvlerne, det tager mindst 4 uger før de er klar, og mycelium på dyvler har en lang holdbarhed på køl så ok hvis det først bliver April før de bliver podet ind.
Lions mane - Skælhat og kejserhat dyrkes som udgangspunkt fint på savsmuld/spåner, af løvtræ , og det skal ikke være gammelt eller “forurenet” på anden måde, - Bruges der savsmuld/spåner fra savværk/tømmervirksomhed og der er mulighed for at de kan være overflade “forurenet” vil jeg anbefale at man som minimum pasteuriser substratet.
Godt Nytår :clinking_glasses:
mvh. Bendt
tlf. 30561524