SvampeDyvler - sådan gør du

Her finder du vores trin-for-trin guide til dyrkning af østershatte i træ – hvad enten det er i kævler på altanen eller træstubbe i haven. Guiden er udviklet i samarbejde med Thomas Kyle Cometta, som har sit eget svampedyrkningsfirma i Københavns Nordvestkvarter.

Du skal bruge:
• Et gør-det-selv-kit med SvampeDyvler by TagTomat (inkl. 50-60 dyvler i bøg på 8x40mm, ca. 100g mycelium, bivoks fra ByBi, semipermeabel tape)
• Syltetøjsglas med låg / frysepose
• Hammer og et søm til at lave huller i låget med
• Sprit til desinficering
• Skål, gryde og dørslag mv. til at klargøre dyvler
• 8mm bor og boremaskine
• En kævle eller træstub af løvtræ

Sådan gør du:
KLARGØRING AF DYVLER

  1. KLARGØR DIN BEHOLDER
    Lav huller i låget af dit syltetøjsglas (eller din pose), så der kan komme ilt til myceliet.
    Desinficer dit syltetøjsglas grundigt!

For at lykkedes med gennemløbningen af dyvlerne, er det vigtigt at glasset er helt rent, og det er bedre ”både at gå med livrem og seler” end at risikere kontaminering. Du kan fx først vaske det med sæbe/i opvaskemaskine, skolde det og herefter tørre det omhyggeligt af med sprit.
Sæt herefter semipermabel tape over hullerne. På den måde undgår du den værste spredning af sporer fra mug, men samtidig får myceliet ilt til at vokse.

  1. FORBERED DINE DYVLER
    Læg dyvlerne i blød i en skål vand eller en pose i 1-2 dage.
    Kog dyvlerne i 20-30 minutter, så de bliver pasteuriseret og blødgjort yderligere.
    Læg dyvlerne til afdrypning og nedkøling. Hæld dyvlerne direkte fra gryden i et desinficeret dørslag, og vent til de er kølet ned til kropstemperatur.

GENNEMLØBNINGSFASE
3. BLAND DYVLER OG MYCELIUM
Hæld dyvler og mycelium i dit syltetøjsglas / en pose. Sørg for at have rene hænder, og undgå så vidt muligt at røre ved dyvler og mycelium med fingrene.
Sæt låget på og ryst glasset til mycelium og dyvler er blandet godt sammen. Sæt det herefter et mørkt sted ved stuetemperatur.

  1. VENT
    Vent ca. 20-30 dage, mens dyvlerne gennemløbes af mycelium. Når du kan se, at myceliet har spredt sig som et hvidt lag på alle dyvler, er de klar til brug. Hvis du ikke vil bruge dem med det samme, så sæt dem i køleskabet – her kan de stå i dvale i 3-6 mdr.

  2. FIND DIT TRÆ TIL DYRKNING
    Du kan bruge træ af forskellige slags løvfældende træer: bøg, birk, ask, eg, ahorn, kastanje mv. Nåletræer indeholder en høj mængde garvesyre, som giver et for surt vækstmiljø.
    Kævle
    Hvis du bruger en kævle, anbefaler vi at den minimum er ca. 10cm i diameter og 30-40cm lang for at få et godt høstudbytte, men prøv dig gerne frem med mindre stykker.
    En friskskåret kævle har godt af lige at ligge i 1-3 måneder inden podning, da der ellers er for meget saft fyldt med antifungile stoffer. Læg det et tørt sted, hvor det er svært for andre svampearter at kolonisere din kævle.
    Du kan sagtens bruge et gammelt stykke brænde, så længe det ikke ser sort og fugtigt ud.
    Stub
    Hvis du bruger en stub, anbefaler vi at pode den i løbet af de første 9-12 mdr. efter fældning, da der ellers er risiko for at den allerede er koloniseret af andre svampe. Jo friskere stub, jo færre konkurrerende svampe, men selv en ældre stub kan bruges, hvis den ikke ser sort og nedbrudt ud.

6a. PODNING AF DIN KÆVLE
Læg din kævle i blød i vand i 1-2 døgn.
Bor huller til dyvlerne rundt omkring på din kævle. Hullerne skal være 4-5 cm - gerne ½ cm længere end dyvlerne, så de får lidt luft i enden af hullet.
Sæt de gennemløbne dyvler i hullerne.
Smelt bivoks i et vandbad, og smør et tyndt lag ud over hullerne med en pensel.
Læg din kævle et fugtigt og skyggefuldt sted for at forebygge udtørring. Svampe har brug for fugt for at vokse.

6b. PODNING AF DIN TRÆSTUB
Bor huller til dyvlerne rundt omkring i siderne eller toppen af din stub. Hvis du borer i toppen, så bor ude i kanten tæt ved barken, da svampene etablerer sig bedst i stykket mellem bark og trækerne.
Hullerne skal være 4-5 cm - gerne ½ cm længere end dyvlerne, så de får lidt luft i enden af hullet.
Sæt de gennemløbne dyvler i hullerne.
Smelt bivoks i et vandbad, og smør et tyndt lag ud over hullerne med en pensel.

TIP TIL DIN PODNING: Det bedste tidspunkt for podning er i foråret eller sommeren, så myceliet får tid til at vokse sig robust, inden det bliver for koldt til vækst. Du kan også pode i efteråret, men så går det langsommere.

VÆKST OG HØST
7. VENT OG VAND
Væbn dig med tålmodighed og vent, imens myceliet spreder sig ud i kævlen eller stubben. Når du dyrker svampe i fast træ, kan der godt gå 1-2 år, før der kommer frugtlegemer.
Hvis du dyrker i en kævle, er det vigtigt at vande den jævnligt (1 gang om ugen), så den altid er fugtig.
Tip: Hvis du dyrker i en stor kævle, kan du grave den nederste del ned i jorden – så suger den fugt fra jorden og udtørrer ikke så nemt.

  1. HØST
    Når den største hat har foldet sig helt ud og er blevet skarp i kanten, er østershattene klar til høst. Du høster ved at vride en hel klynge af på én gang.

  2. VENT OG HØST IGEN
    Når du dyrker svampe i træ, er der meget mere næring til svampen end hvis du fx dyrker i halm eller kaffegrums. Du vil derfor – afhængig af størrelsen på dit træstykke – kunne høste over en flerårig periode.

1 Synes om

Er det muligt at overføre svampesporer fra en gammel stub til en ny frisk uden at skulle lave nye dyvler? Og i givet fald hvordan?

Hej @Mpetersen2001. Først og fremmest velkommen til vores forum!
Jeg har ikke hørt om nogen, som har prøvet det, men det betyder jo ikke, at det ikke kan lade sig gøre. Det vigtigste er at huske, at når du dyrker i stubbe, er du altid i konkurrence med svampe, som vokser naturligt i nærheden. Det gælder derfor om at gøre den svamp, du gerne vil dyrke, så konkurrencestærk som muligt. Det er derfor metoden med dyvler virker godt, og derfor man også skal bruge en forholdsvis frisk stub.
Hvis du ikke orker dyvlerne, kan du også bruge “lagkage-metoden”. Her skærer du toppen af din stub, lægger et lag mycelium (på korn) ud, sætter toppen på igen, borer den fast og dækker revnen med voks.
Vh Julie // TagTomat

Jeg har købt to sæt Svampedyvler som julegave, men nu ser myceliet sådan her ud. Det ligner mug, og det tænker jeg jo ikke, er så godt?
Kølekæden har kun været brudt for at cykle hjem med det, så jeg forstår ikke helt, hvad der er gået galt.

1 Synes om

Hej @Stockoboss

Velkommen i form.

Dit mycelium ser helt fint ud. Det hvide er myceliet og det breder sig stille og roligt ud over det Hirsefrø som det gror på.

Jeg håber du vil dele dine videre svampeoplevelser med os.

Mvh Bendt :mushroom:

1 Synes om

Alletiders! Mange tak for svar.
God jul!

1 Synes om